• Начало
  • Блог
  • Неприятната бумащина или защо да изберем агенция за недвижими имоти

Неприятната бумащина или защо да изберем агенция за недвижими имоти

22.06.2016 Автор: Имоти Банско БГ ЕООД

снимка на Неприятната бумащина или защо да изберем агенция за недвижими имоти

За продаващите и търсещите имот

Страхувайки се от допълнителното оскъпяване на имота при ползване на услугите на агенция за имоти, голяма част от българските продавачи, решават да продадат сами жилището си. Това похвално начинание обаче често се превръща в неприятно и обезкуражаващо бреме, при сблъсъка с огромния куп документи и разрешителни за продажби, отнемащи време и нерви пред гишетата на различни институции. И това не е всичко – немалко от собствениците се оказват жертва на измамници, възползвали се от доверието им и успели да отнемат жилищата им.

Затова, в последно време мнозина от притежателите на имоти, избрали да сведат до минимум, както стреса и главоболията си по подготовката за осъществяването на желана сделка, така и риска от контактите с недобросъвестни купувачи, разчитат на компетентните услуги на агенциите за продажби на недвижими имоти.

И несъмнено печелят от това, защото агентите за имоти не само гарантират сигурността на продажбата, но и подпомагат целия процес на покупко-продажба.

На първо място, проверявайки собствеността на имота, те се явяват поръчители пред евентуалните купувачи, че за жилището не се водят съдебни спорове, с него не са обезпечени ипотеки и че по него няма неизплатени задължения. На следващо място, агенциите не само се ангажират с намирането на подходящ купувач, но и уговарят огледите да се извършват в подходящо и за купувача, и за продавача време. От голямо значение е и възможността огледът да се извърши и без присъствието на собственика – особено, ако се касае за продажбата на ваканционен имот в морски или планински курорт, като Балчик, Банско или Добринище, а местоживеенето на продавача е в друго населено място. В такъв случай, той би трябвало да жертва много време и пари, да променя или отлага уговорки, в зависимост от възможността да осъществи пътуване и среща с клиента си. Много по-лесно би било да се довери на професионалните умения на брокерите на агенцията, разчитайки на техният опит и познаване на пазара, за да получи добро представяне на ваканционното си жилище, а при необходимост, и ефикасни преговори относно условията за продажба.

Работата на една агенция за имоти обаче не се ограничава само с намирането на клиент. Напротив – оттук насетне започва правната работа на брокерите, които съдействат при попълването на всички формуляри и изготвянето на необходимите удостоверения, скици, актове, данъчни оценки и пълномощни, необходими за осъществяване на продажбата. Подробно информирайки и двете страни за свършеното до момента и сроковете за реализиране на сделката, агентите на  компанията вдъхват спокойствие и увереност в своите клиенти, понякога съмняващи се в добрия край на едно такова начинание. Избирайки да работят по дадена оферта, брокерите не само съставят бъдещите нотариални актове, но и присъстват на изповядването на сделката и предаването на собствеността. За да доведат до край това, което са започнали.

Затова и въпросът не е дали да ползвате агенция. Въпросът е: „Защо досега не сте го направили?”.

Автор: Христина Ангелова