• Начало
  • Блог
  • Кога евтиното излиза скъпо или ползата от Агенция за Недвижими Имоти

Кога евтиното излиза скъпо или ползата от Агенция за Недвижими Имоти

22.06.2016 Автор: Имоти Банско БГ ЕООД

снимка на Кога евтиното излиза скъпо или ползата от Агенция за Недвижими Имоти

За търсещите имот в Банско

В последно време доста купувачи, решили да спечелят от покупката на ваканционен имот в атрактивен курорт, избират Банско. Не само, че планина е подходяща както за летен туризъм, така и за зимни спортове – ниските цени се явяват допълнителен стимул за една такава сделка. Често обаче, желаещи да сведат до минимум разходите си по придобиване на  собственост,  бъдещите собственици на имоти решават да сключат желаната сделка сами – без такси за посредници и комисионни. И само по себе си, това не е лошо. Но доста често се превръща в проблем, когато, незапознати със спецификата на пазара, биват подлъгвани да сключват съмнителни договори с недобросъвестни продавачи. В по-леките случаи губят само първоначално внесения депозит. А в по-тежките се оказва, че са платили хиляди левове в замяна на нищо. И понеже измамите не се ограничават само да наши, родни купувачи, но засягат и чужденците, желаещи имоти у нас, през последните години се наложи тенденцията покупко-продажбите на имущество да се осъществяват с помощта на агенции за недвижими имоти.

Една от тези агенции, предпочитан партньор при сключването на сделки с ваканционни жилища е „Имоти Банско” – компания, привличаща своите клиенти с предлаганите атрактивни имоти не само в Банско, но и в околните местности, като известното с лечебните си минерални извори Добринище, в Долно и Горно Драглище, Баня и Разлог.

Естествено, сама по себе си богатата база от жилища не е достатъчна, за да препоръча дадена агенция. Брокерите на компанията залагат както на личното отношение, така и на високия професионализъм и доброто познаване на пазара. Според тях първото и най-важно нещо, което агенцията осъществява, е юридическата закрила на интересите на своите клиенти – и купувачи, и продавачи. Това означава, че агентите на имоти не само информират, но и съдействат на своите клиенти при изготвянето на всички необходими документи, удостоверяващи собствеността върху имота и наличието на тежести и ипотеки. Нещо повече – при сключването на предварителен договор за продажба, брокерите се явяват гарант, както за запазването на жилището, така и за даденото първоначално капаро, което, при неизпълнение на уговорените условията от една от страните, остава в полза на другият договарящ.

Към услугите, предлагани от агенцията, спада и воденето на преговори за цена, устройваща клиентите, осъществяващо се чрез отправяне на писма към собствениците, в които аргументирано и обосновано се излагат мотивите за по-ниската оферта, съобразена с пазарните тенденции и времето, през което имотът е стоял на пазара.  Не без значение е и фактът, че разчитайки на професионалната преценка на брокерите, купувачите могат да спестят немалко време и средства, пътувайки до Банско в търсене на подходяща оферта.  И това не е всичко –  противно на общоприетото мнение, услугите на агенции, като „Имоти Банско” са напълно безплатни за купувачите.

Незнайно защо обаче, мрежата изобилства от сайтове, предлагащи имоти без посредници и комисионни. Това е доста странно, защото един коректен продавач не би се притеснил от извършваните от агенцията проверки на собствеността му. А напротив – би се радвал на закрилата, гарантирана му от професионалните агенти на имоти. Защото посредниците защитават не само интересите на купувачите, но и тези на продавачите, без които една сделка би била немислима. Та затова, преди предприемането на една толкова важна стъпка, каквато е покупката на имот, нека се замислим – доколко сигурна може да е сделка, в която продавачът не желае компетентното юридическо съдействие на брокерите от агенцията на имоти?

Автор: Христина Ангелова