• Главная
  • Блог
  • В Банско – имоти на ниски цени и преглед на тенденциите

В Банско – имоти на ниски цени и преглед на тенденциите

18.05.2016 Автор: Недвижимость Банско БГ

снимка на В Банско – имоти на ниски цени и преглед на тенденциите

В края на юни излезе публикация в „Капитал“, която не се изказва много ласкаво за състоянието на пазара на недвижими и ваканционни имоти в Банско. За съжаление ние ще трябва да се съгласим с доста от написаното, но сега ще се опитаме да направим анализ, в който да бъдем малко по-оптимистични.

Състояние на имотния пазар в Банско – юни-юли 2014

До началото на кризата и дори в пиковата в ценово отношение 2008 г., пазарът на имоти в зимната ни столица беше в разцвета си! Купуваха предимно британци и ирландци.

Днес, същите тези британски и ирландски собственици на имоти в Банско се опитват да ги продадат, за да покрият поне малко инвестицията си. Продават, разбира се, на много по-ниски цени от тези, на които са купили имотите си преди 5-6 години.

Затова всеки, който иска да е притежател на имот в Банско, сега трябва да възползва и да тръгне по огледи. Цените в момента са по-ниски дори от тези на градските имоти и на имотите по Черноморието ни.

Често се срещат имоти в топ зимния курорт в страната ни и на Балканите, обявени за продажба на цени под тяхната себестойност. Ако същите тези имоти бъдат завършени с днешна дата, те в никакъв случай няма да са на толкова ниска и изгодна цена! А някои от тези имоти са и доста добре обзаведени!

И все пак, ако сте решили да си купите постоянен или ваканционен имот в Банско, добре е да имате разумни очаквания. Ниската цена на даден имот понякога означава, че в него нещо не е както трябва или просто не е хубав като разположение, изложение и т.н. (Тук е много важна работата на брокерите на недвижими имоти – те трябва да проучат имота, да разберат, че в/с него има пробем и защо цената му такава. На база на тези знания ще преценят дали и как да го презентират пред купувачите.)

При покупка на имот е добре да се обърне внимание и на такса поддръжка – ако е прекалено висока, отново трябва да се има едно на ум. Ако всичко с имота е наред, таксата поддръжка трябва да е разумна сума.

Руските купувачи в Банско

Друг важен момент от текста в Капитал е сравнението на състоянието на пазара на имоти в Банско и по морето.

По морето руските купувачи показват много по-голям и постоянен интерес към ваканционни имоти, отколкото в Банско, но и тук такъв не липсва. В последно време забелязваме повишаване на търсенето от руснаци, израелци и българи.

"От 2-3 години руските купувачи започнаха да харесват Банско. Една от причините е, че гръцкото крайбрежие е на 150 км и могат да ползват курорта като изходна база за почивки на Беломорието. С шенгенска виза например могат да прескачат между Гърция и България. Другото предимство е близостта до места като Сандански и Мелник, които руснаците харесват. Също и до Петрич, където е домът на почитаната от тях пророчица Ванга... Като цяло на руснаците им е приятно в района. Вярно е, че присъствието им на имотния пазар в Банско не е същото като на морето, но напоследък се наблюдава ориентиране към курорта.“ – това са думи на Милена Миленкова от „Имоти Банско“, публикувани в Капитал.

Заключителни съвети

Макар и малък, интерес към имотите в Банско не липсва. Ако сте купувач и попаднете на нещо наистина добро и на добра (разумна) цена, не се колебайте, а реагирайте бързо! Не оставяйте инициативата на някой друг да ви отмъкне находката! Ако пък сте продавач, нашият съвет е да не продавате на всяка цена. Колкото и да не ви трябва имота или да търсите бързи пари, не продавайте на безценица!

Имотът е добра инвестиция – дори и ваканционен имот в Банско. Вече ви разказахме за възможностите и потенциала на курорта, който отдавна не е само зимен, а целогодишен. Така че, определено си струва да сте собственик на имот в Банско.

"Image courtesy of Draw A House Stock Photo/ FreeDigitalPhotos.net".