• Home
  • Blog
  • Забавления в Банско – част 3

Забавления в Банско – част 3

18.05.2016 Author: Imoti Bansko BG Ltd.

снимка на Забавления в Банско – част 3

След първите две части на нашето представяне на забавленията във и около Банско, дойде ред и на третата част. Тук сме включили няколко занимания, които ще се харесат на спокойните хора, които обичат тишината, природата и животните. Както всичко друго, свързано с курортния град, и тези, на пръв поглед обикновени дейности, в Пирин са пропити от магията на планината. И омагьосват всеки, който се докосне до тях!

Започваме да ви ги представяме, а вие може да видите още забавления или културно-историческите места в Банско.

10. Риболов

Рибарникът Рила Фиш (Rila Fish) се намира на 18 км от Банско и на 600 метра от Белица, на главния път към курорта Семково. Площта му е 9 дка, а надморската височина е 900 метра. Състои се от два басейна с обща площ 4 дка. Предлага спортен риболов, включително и със собствени въдици, ресторант, подходящ за частни партита и рибарски срещи, барбекю и къмпинг в близост до планинска река.

11. Конна база Русалиите

Конна база Русалиите се намира на 2 км от пиринското село Бачево и на 15 км от Банско. В базата има 10-15 коня от породите Англо-арабски, Арабски, Източно-български, Каракачански, Пинто. Удоволствието от ездата на планински терен не може да се сравни с нищо друго – планински склонове, чист въздух, красиви гледки, тихият ход на коня или галоп през зелени поляни и бистри потоци... И прекрасните песни на птиците...

Ездата сред природата е подходяща и за начинаещи, и за опитни ездачи. Конна база Русалиите предлага курсове с квалифициран инструктор по езда за начинаещи ездачи, хипотерапия, прескачане на препятствия, преходи с коне и т.н.

Тук ще откриете още къща за гости с апартаменти, двойни стаи, конферентна зала и ресторант. Ще откриете не само място за спорт, но и за забавление и почивка!

12. Походи

За туристическите походи в Пирин може да се пише много – красотата и тайните на планината са необятни! Тук не можем да напишем абсолютно всичко, но ще споменем някои от най-известните и любими на туристите пирински дестинации.

Връх Вихрен (2914 м) е първенецът на Пирин. Изкачването му не е много страшно и трудно, затова успяват да го направят хора на всякакви възрасти. Близостта на хижа Вихрен още повече улеснява стигането до върха. На един ръб разстояние – буквално! – от вр. Вихрен е заслон Кончето (2760 м). Това е едно „фургонче“, закрепено с метални въжета за скалите, за да не литне!

Споменатият ръб е Кончето – най-опасният туристически маршрут в Пирин. Представлява тесен ръб (в най-тясната си част достига до 0,50 м) между върховете Кутело (втори по височина в Пирин, 2908 м) и Бански Суходол (2884 м) на височина 2810 м. За първи път през 1934 г. при зимни условия през Кончето минават българските алпинисти Никола Миронски и Любен Телчаров. Преминаването на седловината се улеснява с поставянето през 1963 г. на въжен метален парапет и прокопаването през 1969 г. на пътека по югозападните ѝ склонове (Странето) към долината на Влахинска река. До преди да бъде сложено металното въже за обезопасяване, туристите са го преминавали възседнали, като на кон. Затова – Кончето.

Тевно езеро (2512 м) е другата „топ“ цел на туристите в Пирин. До него се стига, откъдето и да се тръгне, по изумително живописни гледки! Трябва да го видите! На езерото има заслон, наречен Тевно езеро, в който уморените туристи да си починат, да хапнат мекици и да обменят маршрути.

Хижа Безбог е в подножието на едноименния връх (2645 м), на който има метален кръст. Хижа Безбог е свързана с хижа Гоце Делчев с двуместен лифт, който се ползва при зимни условия от скиорите. Успоредно на лифта върви и ски писта между двете хижи.

Ако дойдете в Пирин, обърнете внимание и на връх Джангал (2730 м), Джангалска порта (2490 м), връх Синаница, връх Кутело...

13. Мечките в Белица

Паркът на танцуващите мечки се намира в Рила, на 1200 м надморска височина, 180 км източно от София и 33 км от ски курорта Банско. Регионът е покрит с естествени гори, долини и водни площи. Храната за мечките в парка се крие на различни места – мечките си я намират сами, както биха правили в естествени диви условия. За страшните големи животни се грижат обучени хора и ветеринарни лекари.

Паркът на танцуващите мечки в Белица е международен проект на Фондация Четири Лапи. Това е непрофесионална организация, финансирана главно от дарения.

Макар и страшни, при мечките се допускат посетители – с организирани турове. Разбира се, има стриктен график по часове и месеци, който е съставен с фокус върху режима и нуждите на животните.

Сигурни сме, че успяхме и с тази серия забележителности във и около Банско да привлечем вниманието ви. Препоръчваме на всеки, който има възможност да посети поне едно от тези места, да се възползва! Невероятно е!